In Nederland gebruiken we 5 aders om een kookplaat aan te sluiten op een kookgroep  (L1, L2, N1, N2 en PE).  Een AEG (en Elektrolux) inductie kookplaat gebruikt echter maar 4 aansluitpunten. Om dit aan te sluiten op een Perilex aansluiting worden beide nullen (N1 en N2) aangesloten op klem 4:

Dit levert problemen op in combinatie met een EMAT fornuisgroep aardlekautomaat. De automaat zal er uit klappen zodra de kookplaat aangesloten wordt. Dit komt omdat bij een AEG inductie kookplaat de Nullen niet geïsoleerd zijn. De aardlekschakelaar zal uitschakelen omdat de fase stroom (L1) en nul stroom (N1) niet gelijk is.

Dit probleem is te verhelpen door de EMAT kookgroep aardlekautomaat te vervangen door een normale fornuisgroep automaat (zonder ALS) en deze achter een losse aardlekschakelaar te plaatsen.

Categorieën: Techniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *