Nederlandse huisinstallaties vallen onder de NEN 1010. Deze norm beschrijft veiligheidsbepalingen waaraan een huisinstallatie dient te voldoen.
Deze norm is geen wet. Echter is het wel zo dat als er van de norm afgeweken wordt dat je dan verplicht bent om aan te tonen dat met een “eigen” oplossing dezelfde veiligheid wordt bereikt.

Hieronder wat zaken die beschreven zijn in de NEN 1010 welke van toepassing zijn op de elektrische aansluiting van uw kookplaat:

 • Omdat de aansluitwaarde van een kookplaat meer dan 2000W bedraagt moet de kookplaat op een aparte groep.
 • Aangezien de meeste kookplaten meer dan 16A verbruiken is een reguliere groep niet voldoende en wordt er gebruik gemaakt van een speciale kook- (of fornuis-)groep automaat.
 • Achter een aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden.
 • De 2x 16A kookgroep telt als één groep.
 • De 2 fasen van de fornuisgroepautomaat moeten door dezelfde aardlekschakelaar gevoed worden. Het is dus niet toegestaan om L₁/N₁ via een andere aardlekschakelaar te laten lopen dan L₂/N₂.
 • Tussen de meterkast en de keuken wordt 2,5 mm² installatiedraad in PE buis gebruikt. De vijf draden L₁/N₁, L₂/N₂ en PE (aarde) draden mogen door dezelfde 19mm buis getrokken worden.
 • Het is ook toegestaan om een 5 aderige 2,5 mm² YMVK kabel te gebruiken. Dit kan handig zijn om bijv. in bestaande bouw een kabel te trekken via de kruipruimte.
Categorieën: Techniek

14 reacties

J. Maas · 22/05/2019 op 23:43

Achter een aardlekautomaat mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden. Aardlekautomaat wijzigen in aardlekschakelaar

  Len · 23/05/2019 op 10:09

  Bedankt heer Maas, ik heb het aangepast.

Rob Nic · 16/07/2019 op 12:29

Waarom mag je een kookplaat (inductie) niet aansluiten op twee fases?
Dus achter twee aardlekschakelaars en dus twee draden foor fases en twee draden voor de nul.
Je krijgt dan een betere verdeling en het is volgens mij daar door veiliger.
In principe zit in de plaat twee gescheiden apparaten

  Len · 16/07/2019 op 13:43

  NEN1010 ziet de 2x 1 fase kookgroep als één enkele groep. Als de ALS uitschakelt moet de volledige groep spanningvrij zijn.

  Niet altijd is een inductie kookplaat twee gescheiden apparaten (voorbeeld AEG kookplaten hebben geen N1/N2 maar een gedeelde N), meer info hier:
  https://kookplaat.info/2018/11/22/emat-fornuisgroep-aardlekautomaat-en-aeg-inductie-kookplaten/

  Wat u wilt kan bereikt worden door gebruik te maken van een 3 fase aardlekautomaat waarbij maar 2 fasen aangesloten worden.

   Bas Wouters · 15/04/2020 op 23:05

   Vraag over NEN1010 en 2 fasen kookplaat. Duidelijk dat de twee fasen afkomstig moeten zijn van dezelfde aardlekautomaat. Vraag is echter of er alleen gebruik gemaakt mag worden van een zgn. gesplitste fase (bijvoorbeeld 2x fase vanaf L1) of dat er ook gebruik gemaakt mag worden van twee verschillende fase (L1 en L2 van een 3 fase systeem)? Zegt NEN1010 hier iets over? vr. gr.
   Bas

    Len · 16/04/2020 op 09:28

    Goedemorgen Bas, vanaf NEN 1010:2015 is het niet meer toegestaan om installatie automaten achter een 3 fase aardlekschakelaar te plaatsen. Link.

     Bas Wouters · 16/04/2020 op 12:40

     hallo Len, dank voor je bericht. Heb de link gecheckt en zag echter in de commentaren dat in juni 2017 de NEN1010 weer is aangepast en dat het plaatsen van installatie automaten achter een 3 fase aardlekschakelaar wel weer is toegestaan; men geeft daarbij wel aan dat het niet wenselijk is. In mijn meterkast zit dit al 15 jaar en werkt e.e.a. probleemloos. Ik ga nu echter een nieuwe keuken plaatsen met een kookplaat welke een maximaal vermogen van 7.6 kW opneemt. Aansluiting kan via een ‘gesplitste’ twee fasen aansluiting > voeding van kookplaat loopt dan dus via twee ‘gekoppelde’ automaten met elk 16A schakelvermogen. Concrete vraag van mij is of ik voor die gesplitste twee fasen aansluiting gebruik zou mogen maken van twee verschillende fasen of dat ik daarvoor persé gebruik moet maken van dezelfde fase? Als ik daarvoor dezelfde fase zou moeten gebruiken dat is de onderlinge belasting tussen de drie fasen welke ik beschikbaar heb nogal ‘scheef’ en moet ik dus allerlei aansluitingen aanpassen; wanneer ik de gesplitse fase over twee verschillende fasen zou kunnen verdelen heb ik een veel betere verdeling over de drie beschikbare fasen en dat heeft dus mijn voorkeur; weet echter niet of dat wel of niet is toegestaan??? Hoor het graag :)…

     Len · 16/04/2020 op 14:05

     Bas, waar het om gaat is dat als er een aardlek probleem is, beide fasen er uit klappen.
     Dat is het geval. En als er een kortsluiting/overbelasting is dat dan ook beide fasen spanningloos worden.
     Dat is ook het geval omdat de automaten mechanisch gekoppeld zijn. Dus je kunt jouw oplossing veilig toepassen.
     In nieuwe woningen kom je deze situatie niet tegen omdat daar een 2 polige ALS gebruikt wordt per fase, en dan moet je wel de kookgroep achter 1 fase plaatsen omdat er anders een storing optreedt op één van de twee ALS.

Bas Wouters · 16/04/2020 op 18:05

hallo Len,

duidelijk verhaal! Mooi dat mijn oplossing toegepast kan worden, zo kan ik mijn totaal vermogen van de hele woning mooi evenredig over de drie fasen gaan verdelen :). Bedankt voor je input!

Jur van der Burg · 24/09/2020 op 09:11

Onlangs is mijn meterkast vervangen vanwege het aansluiten van zonnepanelen. Daarbij is een kookgroep met dubbele 16A zekering geplaatst die op 1 fase aangesloten is. De hoofdaansluiting is 3x25A gezekerd. Binnenkort gaan wij over op inductie koken en de kookplaat heeft een aansluitwaarde van 7300W, wat overeenkomt met 2x 16A. Omdat dit nu over maar 1 fase loopt kan er dus een probleem onstaan als de kookplaat op vol vermogen staat, omdat 32A > 25A en de hoofdzekering er dus uit kan gaan. De juiste oplossing lijkt mij dan ook om een 3-fase aarlekschakelaar te nemen waarvan 2 fasen gebruikt worden om op de kookplaat groep aan te sluiten, zodat de 2x 16A over 2 fasen verdeeld wordt.

Het lijkt mij dat het aansluiten op 1 fase normaal wel zal werken, maar in theorie klopt het niet. De vraag is nu of het gebruikelijk is om een kookgroep op 1 fase aan te sluiten?

Jur.

  Len · 24/09/2020 op 09:50

  Beste Jur, het is gebruikelijk dat de fornuisgroep op één fase aangesloten is. Als die op twee fasen aangesloten zou zijn en er is een aardlek probleem, dan zou het kunnen gebeuren dat de helft van de kookgroep onder spanning blijft staan.
  De reden dat de hoofdzekering er niet uit klapt is omdat dit een trage zekering is. In de praktijk zal de kookplaat nooit langdurig de maximumstroom gebruiken. Niemand kookt met alle pitten tegelijk op maximaal. Het is wel van belang om de groepen te verdelen over de fasen. Dus de wasautomaat en droger niet op dezelfde fase als de kookgroep.

Jur van der Burg · 24/09/2020 op 14:17

Len, bedankt voor het antwoord. Ik laat het gewoon zoals het nu is. Om de kookgroep op 2 fasen aan te sluiten zou ik een aparte aardlekschakelaar gebruiken die enkel voor de kookgroep is zoals ik al had aangegeven. Ik snap dat in geval van problemen beide groepen tegelijk uit moeten schakelen. Verdeling van de verschillende fasen over de grootverbruikers is al gedaan.

jacco · 21/10/2020 op 16:57

ik heb een 3-fasen aansluiting voor mijn inductie fornuis, welke nog uitgevoerd is met smeltzekeringen. Ik ga de groepen kast vervangen en volgens de electricien is het niet nodig om een 3-fasen (kracht) groep achter een aardlek te zetten. Klopt dit?

  Len · 21/10/2020 op 21:50

  Jacco, dit geldt alleen voor machines met een vaste aansluiting (zonder stekker) zoals airco’s of machines die ter plekke geaard zijn.
  Zonder aardlekschakelaar is er geen beveiliging tegen lekstroom (elektrocutie).
  U kunt het beste een 3p+n aardlekautomaat gebruiken (installatieautomaat + aardlekschakelaar in één).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *