Nederlandse huisinstallaties vallen onder de NEN 1010. Deze norm beschrijft veiligheidsbepalingen waaraan een huisinstallatie dient te voldoen.
Deze norm is geen wet. Echter is het wel zo dat als er van de norm afgeweken wordt dat je dan verplicht bent om aan te tonen dat met een “eigen” oplossing dezelfde veiligheid wordt bereikt.

Hieronder wat zaken die beschreven zijn in de NEN 1010 welke van toepassing zijn op de elektrische aansluiting van uw kookplaat:

  • Omdat de aansluitwaarde van een kookplaat meer dan 2000W bedraagt moet de kookplaat op een aparte groep.
  • Aangezien de meeste kookplaten meer dan 16A verbruiken is een reguliere groep niet voldoende en wordt er gebruik gemaakt van een speciale kook- (of fornuis-)groep automaat.
  • Achter een aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden.
  • De 2x 16A kookgroep telt als één groep.
  • De 2 fasen van de fornuisgroepautomaat moeten door dezelfde aardlekschakelaar gevoed worden. Het is dus niet toegestaan om L₁/N₁ via een andere aardlekschakelaar te laten lopen dan L₂/N₂.
  • Tussen de meterkast en de keuken wordt 2,5 mm² installatiedraad in PE buis gebruikt. De vijf draden L₁/N₁, L₂/N₂ en PE (aarde) draden mogen door dezelfde 19mm buis getrokken worden.
  • Het is ook toegestaan om een 5 aderige 2,5 mm² YMVK kabel te gebruiken. Dit kan handig zijn om bijv. in bestaande bouw een kabel te trekken via de kruipruimte.
Categorieën: Techniek

28 reacties

J. Maas · 22/05/2019 op 23:43

Achter een aardlekautomaat mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden. Aardlekautomaat wijzigen in aardlekschakelaar

    Len · 23/05/2019 op 10:09

    Bedankt heer Maas, ik heb het aangepast.

Rob Nic · 16/07/2019 op 12:29

Waarom mag je een kookplaat (inductie) niet aansluiten op twee fases?
Dus achter twee aardlekschakelaars en dus twee draden foor fases en twee draden voor de nul.
Je krijgt dan een betere verdeling en het is volgens mij daar door veiliger.
In principe zit in de plaat twee gescheiden apparaten

    Len · 16/07/2019 op 13:43

    NEN1010 ziet de 2x 1 fase kookgroep als één enkele groep. Als de ALS uitschakelt moet de volledige groep spanningvrij zijn.

    Niet altijd is een inductie kookplaat twee gescheiden apparaten (voorbeeld AEG kookplaten hebben geen N1/N2 maar een gedeelde N), meer info hier:
    https://kookplaat.info/2018/11/22/emat-fornuisgroep-aardlekautomaat-en-aeg-inductie-kookplaten/

    Wat u wilt kan bereikt worden door gebruik te maken van een 3 fase aardlekautomaat waarbij maar 2 fasen aangesloten worden.

      Bas Wouters · 15/04/2020 op 23:05

      Vraag over NEN1010 en 2 fasen kookplaat. Duidelijk dat de twee fasen afkomstig moeten zijn van dezelfde aardlekautomaat. Vraag is echter of er alleen gebruik gemaakt mag worden van een zgn. gesplitste fase (bijvoorbeeld 2x fase vanaf L1) of dat er ook gebruik gemaakt mag worden van twee verschillende fase (L1 en L2 van een 3 fase systeem)? Zegt NEN1010 hier iets over? vr. gr.
      Bas

        Len · 16/04/2020 op 09:28

        Goedemorgen Bas, vanaf NEN 1010:2015 is het niet meer toegestaan om installatie automaten achter een 3 fase aardlekschakelaar te plaatsen. Link.

          Bas Wouters · 16/04/2020 op 12:40

          hallo Len, dank voor je bericht. Heb de link gecheckt en zag echter in de commentaren dat in juni 2017 de NEN1010 weer is aangepast en dat het plaatsen van installatie automaten achter een 3 fase aardlekschakelaar wel weer is toegestaan; men geeft daarbij wel aan dat het niet wenselijk is. In mijn meterkast zit dit al 15 jaar en werkt e.e.a. probleemloos. Ik ga nu echter een nieuwe keuken plaatsen met een kookplaat welke een maximaal vermogen van 7.6 kW opneemt. Aansluiting kan via een ‘gesplitste’ twee fasen aansluiting > voeding van kookplaat loopt dan dus via twee ‘gekoppelde’ automaten met elk 16A schakelvermogen. Concrete vraag van mij is of ik voor die gesplitste twee fasen aansluiting gebruik zou mogen maken van twee verschillende fasen of dat ik daarvoor persé gebruik moet maken van dezelfde fase? Als ik daarvoor dezelfde fase zou moeten gebruiken dat is de onderlinge belasting tussen de drie fasen welke ik beschikbaar heb nogal ‘scheef’ en moet ik dus allerlei aansluitingen aanpassen; wanneer ik de gesplitse fase over twee verschillende fasen zou kunnen verdelen heb ik een veel betere verdeling over de drie beschikbare fasen en dat heeft dus mijn voorkeur; weet echter niet of dat wel of niet is toegestaan??? Hoor het graag :)…

          Len · 16/04/2020 op 14:05

          Bas, waar het om gaat is dat als er een aardlek probleem is, beide fasen er uit klappen.
          Dat is het geval. En als er een kortsluiting/overbelasting is dat dan ook beide fasen spanningloos worden.
          Dat is ook het geval omdat de automaten mechanisch gekoppeld zijn. Dus je kunt jouw oplossing veilig toepassen.
          In nieuwe woningen kom je deze situatie niet tegen omdat daar een 2 polige ALS gebruikt wordt per fase, en dan moet je wel de kookgroep achter 1 fase plaatsen omdat er anders een storing optreedt op één van de twee ALS.

Bas Wouters · 16/04/2020 op 18:05

hallo Len,

duidelijk verhaal! Mooi dat mijn oplossing toegepast kan worden, zo kan ik mijn totaal vermogen van de hele woning mooi evenredig over de drie fasen gaan verdelen :). Bedankt voor je input!

    Gerard · 07/07/2021 op 16:39

    Hallo,

    Als ik het dus goed begrijp kan ik een 2 (echte) fasen (gekoppelde spanning 400V) inductie kooplaat op de volgende manieren aansluiten:
    – op een 3 fase aardlekautomaat waarbij één fase niet wordt aangesloten in de kooplaat.
    (4 draden 2,5qmm naar kookplaat => 2x fasedraad, 1x nuldraad, 1 aardedraad)
    – op twee, mechanisch gekoppelde, installatieautomaten achter een 3 fase aardlekschakelaar zoals Bas dit omschrijft (5 draden 2,5qmm naar kookplaat => 2x fasedraad, 2x nuldraad, 1 aardedraad)

Jur van der Burg · 24/09/2020 op 09:11

Onlangs is mijn meterkast vervangen vanwege het aansluiten van zonnepanelen. Daarbij is een kookgroep met dubbele 16A zekering geplaatst die op 1 fase aangesloten is. De hoofdaansluiting is 3x25A gezekerd. Binnenkort gaan wij over op inductie koken en de kookplaat heeft een aansluitwaarde van 7300W, wat overeenkomt met 2x 16A. Omdat dit nu over maar 1 fase loopt kan er dus een probleem onstaan als de kookplaat op vol vermogen staat, omdat 32A > 25A en de hoofdzekering er dus uit kan gaan. De juiste oplossing lijkt mij dan ook om een 3-fase aarlekschakelaar te nemen waarvan 2 fasen gebruikt worden om op de kookplaat groep aan te sluiten, zodat de 2x 16A over 2 fasen verdeeld wordt.

Het lijkt mij dat het aansluiten op 1 fase normaal wel zal werken, maar in theorie klopt het niet. De vraag is nu of het gebruikelijk is om een kookgroep op 1 fase aan te sluiten?

Jur.

    Len · 24/09/2020 op 09:50

    Beste Jur, het is gebruikelijk dat de fornuisgroep op één fase aangesloten is. Als die op twee fasen aangesloten zou zijn en er is een aardlek probleem, dan zou het kunnen gebeuren dat de helft van de kookgroep onder spanning blijft staan.
    De reden dat de hoofdzekering er niet uit klapt is omdat dit een trage zekering is. In de praktijk zal de kookplaat nooit langdurig de maximumstroom gebruiken. Niemand kookt met alle pitten tegelijk op maximaal. Het is wel van belang om de groepen te verdelen over de fasen. Dus de wasautomaat en droger niet op dezelfde fase als de kookgroep.

Jur van der Burg · 24/09/2020 op 14:17

Len, bedankt voor het antwoord. Ik laat het gewoon zoals het nu is. Om de kookgroep op 2 fasen aan te sluiten zou ik een aparte aardlekschakelaar gebruiken die enkel voor de kookgroep is zoals ik al had aangegeven. Ik snap dat in geval van problemen beide groepen tegelijk uit moeten schakelen. Verdeling van de verschillende fasen over de grootverbruikers is al gedaan.

jacco · 21/10/2020 op 16:57

ik heb een 3-fasen aansluiting voor mijn inductie fornuis, welke nog uitgevoerd is met smeltzekeringen. Ik ga de groepen kast vervangen en volgens de electricien is het niet nodig om een 3-fasen (kracht) groep achter een aardlek te zetten. Klopt dit?

    Len · 21/10/2020 op 21:50

    Jacco, dit geldt alleen voor machines met een vaste aansluiting (zonder stekker) zoals airco’s of machines die ter plekke geaard zijn.
    Zonder aardlekschakelaar is er geen beveiliging tegen lekstroom (elektrocutie).
    U kunt het beste een 3p+n aardlekautomaat gebruiken (installatieautomaat + aardlekschakelaar in één).

Huib · 25/11/2020 op 11:00

Als ik de reactie hierboven lees, is het verstandig / verplicht om de 3 fasen kookplaat achter een aardlekautomaat te plaatsen.
1. Welke waarde moet deze hebben? 30mA of groter.
Zo heb ik ook een vraag over het aansluiten van een 3 fase omvormer voor zonnepanelen. Dit is een vaste aansluiting maar hoor hier en daar dat deze toch aangesloten moet worden op een aardlekschakelaar. Ik krijg geen aarde meegeleverd via de voedingskabel.
2. Indien de omvormer via aardlekautomaat moet worden aangesloten. Welke waarde moet deze dan hebben. 30mA of 300mA?
3. Kan zowel de omvormer als de inductie kookplaat achter 1 aardlekschakelaar?

    Len · 28/11/2020 op 08:22

    Beste Huib, ik zou de 30mA aardlekschakelaar gebruiken. 300mA kom je in huisinstallaties niet tegen.

    Een ALS meet het verschil tussen de stroom die heengaand (Fase) en terug komt (Nul). Die moet gelijk zijn want anders is er ergens een lek. Een 30mA ALS zal uitschakelen als de gemeten lekstroom boven de 30mA uit komt.

    Een ALS doet niks met aarde 🙂 alleen fase en nul zijn van belang. Of de aarde door de netbeheerder geleverd wordt is niet relevant.

    Ik zou zonnepanelen altijd achter een ALS plaatsen omdat deze buiten geplaatst zijn en het risico op lekstroom door weersinvloeden reeel is.

    Vaak worden 3 fase aardlekautomaten ingezet (automaat + ALS in één) omdat dit ruimte bespaard. Je zou ook een losse 3 fase ALS kunnen plaatsen en daar de omvormer en kookplaat achter hangen.

Keskin · 14/01/2021 op 23:11

Hoi
Ik heb aantal reacties gelezen over toepassen aardleks..
Ik heb een vraag..ik heb 2 aardlekautomaten geplaatst voor een sauna omdat er 2x230v werd gevraagd en deze aan elkaar gekoppeld door een mechanische brug zodat je ze gelijk aan/uit kan doen..
Nu is het zo als de ene aardlekgroep aan gaat gaat de andere uit..maar je kan ze wel om en om aan zetten..maar allebei gelijk aan schiet er een van de groepen uit..
Heeft iemand hier ervaring ermee hoe het kan
Mvg
Keski

    Gerhard Mulder · 05/04/2022 op 17:13

    Het lijkt erop dat aan de kant van de sauna de twee groepen zijn gekoppeld met een brug tussen de beide N aansluitingen. Deze brug verwijderen zodat je twee aparte circuits krijgt dan zou dit probleem over moeten zijn.

Ali · 30/03/2022 op 18:52

Goedendag,

Ik heb een 2 fase kookgroep laten aanleggen en de meterkast laten vervangen. Nu hebben de monteurs 2 losse 16a automaten ingezet voor de kookgroep zonder een brugje ertussen. 2 losse schakelaars dus die onafhankelijk van elkaar aan en uit kunnen. Is dit toegestaan? Ze zeggen zelf dat het idee van een gecombineerde automaat of brug achterhaald is en niet vereist maar kan dat nergens terugvinden. Weten jullie of dat klopt?

    Len · 02/04/2022 op 12:10

    Vaak kun je de twee knoppen aan elkaar maken door er een ijzerdraadje doorheen te doen.bl Bij de meeste automaten zit er een gaatje in de hendel. Ik gebruik daar de koperen kern van VD draad voor.
    Dat gecombineerde automaten achterhaald zijn is onzin. Ik denk dat ze gewoon geen kookgroep bij hadden.

Arnaud · 14/05/2022 op 17:27

NEN 1010:2015+A1:2020 Norm
514.3.1.1 Nul- of middenleiding
Nul- of middenleidingen moeten over de gehele lengte worden aangeduid met de kleur blauw.OPMERKINGVoor bepaalde leidingtypen zie 514.3.4 tot en met 514.3.8.nBij hulpstroomleidingen zonder een blauwe ader mag een van de aders als nulleiding zijn gebruikt.
Ook de nieuwe norm is daar niet anders in.
Wel raar want in deze tij willen veel mensen naar inductiekoken ( 2×230 ) vaak een aanpassing .
Dit gebeurd vaak met een ymvk kabel 5×2,5mm , zelf gebruikte ik de grijze draad als nul, maar is dus niet toegestaan. Kabel van de keuken via kruipruimte naar de keuken.
MAAR hoe met dat dan?

    Len · 18/05/2022 op 22:22

    Ik gebruik ook de grijze draad als nul. Dit is hoe het overal gedaan wordt. Mocht u verwarring willen voorkomen dan kunt u de grijze draad met blauwe tape omwikkelen.

Rafayel · 17/05/2022 op 18:51

Hallo, voor 3 fase kookplaat, kan ik van alleen 3 fase aardlekautomaat gebruik maken? Alvast bedankt!

    Len · 18/05/2022 op 22:23

    Inderdaad een 3 fase aardlekautomaat, of een losse 3 fase aardlekschakelaar + 3 fase installatieautomaat.

      Rafayel · 09/06/2022 op 22:55

      Bedankt Len! Voor een 2 fase kookplaat van Bosch, ik heb 3 instalatie mogelijkheiden: 2N~, 1N~, en 2L/2N~ (link: https://media3.bosch-home.com/Documents/9001093635_I.pdf). Welke van deze 3 opties denkt u is de beste optie als ik heb 3 fase groupenkast? Als 2L/2N~, kan ik gebriuk maken van EMAT fornuisgroep aardlekautomaat van 2 vershillende fasen (e.g. L1 en L2)? Alvast bedankt!

Ronald · 03/06/2022 op 01:17

Hallo, toch een levend topic. Kan je een kookgroep (2x16A) en 2 x PV omvormers achter dezelfde 25A/2P/30mA ALS kwijt? Is dat een verstandige of stomme keuze? Ik heb nu een 1 x 25A en krijg een 3 x 30A aansluiting …
Groeten,
Ronald

    Len · 03/06/2022 op 11:29

    Volgens voorschrift maximaal 4 groepen achter een ALS. Dus dat zit goed.
    Persoonlijk zou ik voor de zonnepanelen automaten met ingebouwde ALS gebruiken (aardlekautomaat).
    De zonnepanelen liggen buiten en daardoor is een PV installatie gevoeliger voor aardlek fouten. Dan is het wel fijn dat als er een storing is, ook alleen maar de groep uitvalt van de betreffende PV installatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *